SOV GOTT
Hoppas ni har haft en bra dag! :)
TÄVLINGEN
Här är en bild från idag:
Vill ni se fler? :)
SITT FINT ÖVER HINDREN
Sitt fint – över hinder
Sitsen är A och O även i hoppning. Tränaren Lena Berggren Wenderyd gillar serier när man ska öva sitsen, för då kan hästen sköta sitt medan ryttaren koncentrerar sig på hur han eller hon sitter.
Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
– Jag tycker att sitsen är A och O om du ska kunna vara i balans och kunna inverka. Det är bra att rida serier när du ska öva sitsen. Kommer man in i serien och den är bekväm för hästen kan ryttaren slappna av lite och inte tänka så mycket på hästen - utan koncentrera sig på sitsen. Men det är viktigt att hitta avstånd som är bekväma för hästen så att den bara flyter igenom och ryttaren kan tänka på sig själv, säger Lena Berggren Wenderyd, B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning.
Svikt i lederna
En bra hoppsits, alltså lätt sits, kännetecknas av balans och följsamhet. Det innebär jämn viktfördelning, svikt i fotled, knä och höft, blicken i ridriktningen och en följsam hand.
Ett vanligt sitsfel, som Lena bland annat ser när hon är på ponnytävling med sin dotter, är att man sitter för djupt i sadeln med för mycket vikt på sittbenen.
– Varför det är så vet jag inte, det är ingen trend att man lär ut att ryttare ska rida i lodrät sits mot hinder. Möjligen beror det på att ponnyn börjar bli för liten, överlivet kommer ju långt fram när man rider i lätt sits på en för liten häst. Kanske vill ryttaren trycka på hästen, eller så har man en het häst och rätar upp sig för att kunna hålla den. Effekten kan bli att sätet driver på när man egentligen vill minska tempot, funderar Lena.
Ett annat vanligt fel är att ryttare går snett med i sprången. Det tror Lena beror på att man blir lite för ivrig och kastar sig fram eller att blicken är riktad nedåt i stället för framåt.
– Då blir det gärna att man hamnar på sidan av hästen.
När Lena gör dagens övning med sina elever tittar hon på en sitsdel i taget. Skänkeln, blicken och så vidare, och ger feedback på en sak i sänder.
Bygg så här:
Använd åtta stöd, två plastblock och 10–12 bommar. Du behöver två koner. Hindren ska vara relativt låga.
Gör så här:
Värm upp som vanligt på marken. Hoppa något enkelhinder innan du börjar med övningen. Bygg det hindret där det passar.
Starta lågt för att känna att avstånden är bekväma för hästen, så att du inte behöver inverka så mycket. Det ska flyta på.
Ha fokus på olika delar av sitsen olika gånger.
Variationsmöjligheter
För att variera övningen kan man välja att antingen påverka hästen att landa i rätt galopp – och rätta galoppen om det blir fel, genom galoppombyte eller avbrott med ny fattning – eller att ryttaren ska välja varv utifrån den galopp hästen landar i.
– Vilket man väljer beror lite på nivå och ålder. För duktigare ryttare är det en viktig del att kunna påverka galoppen. Men för den på lägre nivå är det stort nog att kunna se vilken galopp man har och kunna agera från det, särskilt om man är tio år, säger Lena.
Efter tio gånger börjar det bli jobbigt för en normaltränad häst, övningen är styrketräning för hästen, så håll inte på för länge.
En annan variant av övningen är att hoppa serien, vända höger eller vänster enligt ovan, fortsätta snett igenom och hoppa C-hindret i serien diagonalt, göra ett galoppombyte eller ett avbrott och därefter en ny fattning och så rida in i serien igen.
Avsluta gärna med ett enkelhinder (det du värmde upp på till exempel) eller en kortare bana så att hästen får galoppera på något annat än en serie.
Sitsträning, samt styrka och självförtroende hos hästen.
Svårighetsgrad:
Medel.
Tänk på det här:
Öva sitsen ofta, och som här - med fokus på en del i taget. Hindren ska vara relativt låga i dagens övning, det viktiga är att öva sits och följsamhet. Men den här banan kan också användas om man vill känna på lite högre hinder. Då ska avstånden ut lite.
– Och tänk på att inte göra så många repetitioner då, säger Lena.
EN BRA BLOGG ENLIGT MIG...
Har inte så mycket att säga, variera inläggen och låt läsarnas åsikter om bloggen hjälpa din blogg framåt!
Jag själv har ganska svårt att komma på vad jag ska blogga om, kan sitta väldigt länge och tänka, men ibland ploppar det upp något jag kan skriva om. Men om man inte kommer på något kan man kolla runt på hemsidor om t.ex. utrustning och kan kanske då tipsa eller hissa/dissa.
3 SAKER DU KANSKE INTE VISSTE OM MIG...
* Jag har beslutsångest, grymt svårt att bestämma mig.
* Jag är typ beroende av sötsaker.., men jag försöker att ändra det.
TRETTIOFÖRSTA MARS
Mer vet jag inte om dagen men har fixat lite tidsinställda så ni har något att kolla på.
JAG & BELLA, ANDRA GÅNGEN
PÅSKLOV NU!
Skoldagen idag gick helt okej, först spansk läxkoll och det gick bra tror jag, sen SO redovisning. Haha, det gick sådär, menmen, det är inget att göra nu. Ett + var att jag inte var så nervös.
Men inget prat om skolan nu, nu är det ju p-å-s-k-l-o-v!!!
Världens grymmaste ponny! ♥
20% PÅ SKOR, STÖVLAR, CHAPS PÅ HÖÖKS
KINGSLANDS NYA KAVAJER
Nu har Kingsland fixat nya kavajer, vad tycker ni? :)
Källa: http://www.hippson.se/blogs/cissirules/2012-03-29-22-30-00.htm
PÅSKLOV SENARE
Vi slutar 15.00 och då börjar PÅSKLOVET! :D
Nu ska jag plugga det sista, så ses!
KOM I BALANS MED SMÅ VOLTER
Kom i balans med små volter
Den här övningen har gjort underverk med Hippsons utsända, som har svårt att sitta mitt över hästen. Små volter i början av passet finjusterar dina hjälper och vägleder dig till bättre balans. Plus att hästen blir lösgjord, förstås.
Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Hur ska man göra för att sitta mitt över hästen? Ett bra sätt att få in känslan kan vara att se spåret mellan hästens framben och öron då man rider på en volt. Ridläraren Ulf Lind börjar gärna sina träningar med att låta eleverna skritta på små volter.
- Hästen ska kunna skritta regelbundet på en relativt liten volt. Det går ut på att få en så naturlig böj som möjligt, så att frambenen går rakt fram på det böjda spåret, instruerar Ulf.
Om man inte sitter mitt över hästen blir det svårt för hästen att spåra.
- I princip ska du se det spår du rider framför dig, mellan hästens framben och öron. Jämför sedan hästens spårning med det voltspår du rider. Om du tittar åt sidan kan du inte jämföra hästens spårning med det tänkta spåret.
Ett vanligt fel är att när ryttaren ska belasta det inre sittbenet så följer överkroppen med inåt - och hela tyngdpunkten hamnar där.
- Det gör att ryttaren sitter innanför hästens framben och därmed kommer även hästen att tappa sin jämvikt. Det blir omöjligt att i balans få hästen att spåra, säger Ulf.
Gör så här:
När du har skrittat fram på lång tygel, ta tyglarna och börja med övningen. Den går ut på att rida längs fyrkantspåret och att lägga små volter så ofta det behövs. En bra utgångspunkt kan vara en volt per sida av fyrkantsspåret, alltså fyra volter per varv. 10-metersvolter kan vara bra att börja med, så småningom kan du göra mindre volter. Om det behövs, rid samma volt ett antal varv.
Hästen ska skritta framåt med bjudning och vara böjd motsvarande voltens storlek. Med händerna vänder du in hästens framdel på volten så att du ser spåret genom frambenen. Med yttre skänkeln skapar du böjning bakom sadeln, så att inte bakdelen sladdar utanför volten. Innerhanden ställer i nacken, inre sittbenet belastas utan att överlivet hamnar innanför hästens framdel. Drivningen från sätet och båda skänklarna förmår bakbenen att bära lika mycket vikt.
Så småningom kan du rida små volter även i trav och i galopp.
Att lösgöra hästen och ge ryttaren bättre känsla för spårning. Hästen ska ta drivning och våga kliva på lika bra med båda bakbenen. Då känns det för hästen som att den går mer rakt fram än vad den vänder åt sidan, vilket ger bättre aktion och bjudning.
Svårighetsgrad:
Bas.
Tänk på det här:
Sitt mitt över hästen. Titta inte inåt, då tappar du känslan för hästens spårning.
SADELN
GODMORGON
Efter skolan så ska jag koda klart en design till min kompis och sen måste jag även plugga till läxkollen imorgon och redovisningen. Nu är det bara att klara sig igenom skoldagen idag och imorgon, sen är det lov! :D
Igår var jag på teorin och det var löshoppning och det var riktigt kul att kolla på, de ponnysar som var med och hoppade var Lille skutt, Stina och Dahlia.
Sen gosade jag med Kasper (L)
Fina Sivan!
V.13
LÖSHOPPNING
Senare ska jag till stallet och kolla på teorin, de ska löshoppa osv. Kommer säkert vara kul!
BILDER FRÅN I FREDAGS NÄR JAG RED BELLA
Byte av galopp ovan, ohh hej vad hon hoppade då ;)
Vill ni se en liten filmsnutt från när jag red henne?
Tog även någon bild på peppe i stallet:
HEJ IGEN
Men nu ska jag fixa lite innan jag ska göra min ordning för skolan idag. Men vi ses!
KOMMA TILLBAKA ELLER EJ?
FERRARI & KASPER <3
Sen vände vi på det, efter det red vi tillbaka till stallet och jag började göra ordning nästa ponny, skulle ha min söta Kasper! :D
Gjorde ordning honom och sen sadel och träns på. Vi gick ut på stallplanen och satt upp, ha verkligen saknat att rida honom! Vi red ner till ponnypaddocken och i början gjorde jag många halter och övergångar men när jag började jobba honom lite så ökade han och blev väldigt stark och sket lite i mig men jag sa till honom och red volter och övergångar så att han skulle lyssna och det blev bättre och bättre! Vi red i 3 serpentinbågar och i slutet så släppte han efter lite och blev riktigt duktig. Vi skulle galoppera från A till mitten av bågen och sen trav och galopp vid sista bågen också. Där gjorde han fina galoppfattningar och galopperade lugnare och gjorde en övergång till trav duktigt men blev lite snabb trav där men han var duktig och lyssnade på mina skänklar. Fattade galopp igen och där blev det också bra men där ville han inte sakta av hela tiden men gick då in på en volt.
I slutet red vi på en volt och han frustade massor, sen långa tyglar och massor av klapp! <3
När vi gick upp till satllpanen igen så blev först lillan rädd för något och sen lite senare blev kasper rädd och hoppa rakt upp i luften och bocka eller något, haha allt blev lite fail :P
MORNING
Igår efter skolan så följde jag med Amanda till stallet, där vi fixade de vanliga och hennes häst papaya var väldigt lerig men efter ett tags rykting så såg hon rättså ren ut! Sen red hon ut till en sommarhage och red, sen lite i slutet så fick jag hoppa upp och skritta lite och sen skritta hem till stallet.
Nice day! :)
BILDER PLUS FILMSNUTT FRÅN IGÅR
TRÅKIG?
CHOKLADBOLLAR & BELLA IGÅR
Sen åkte vi direkt till stallet och tog in Bella och gav henne intagshö och började göra ordning henne medan mamma gjorde hö. Sen när vi var klara så gick vi ut och jag satt upp på henne och mamma tog några kort med min systemkamera men tog med en annan liten kamera när jag red.
Första gången jag red henne så i början så gjorde jag mycket halter och skänkelvikningar. Sen efter jag ridit ett tag så gjorde jag även övergångar till trav.
Red också lite i backar och det verkade hon tycka var roligt. Sen red jag på ett ställe där man kunde rida på volt så jag red i både skritt och trav på volten först och tog sedan en galopp och hon var riktigt rolig att rida. Testade även något galoppombyte och det gick också helt okej men hon taggade till då. Sen så lugnade jag ner henne igen och sen red vi hemmåt. Det gick väldigt bra idag för att vara första gången jag red henne!
Här är en bild, kommer fler:
V.12
GODIS
Sen bussen hem och nu väntar jag på mamma, sen stallet och rida Bella.
MONDAY
Tar kanske med mig kameran men får se om det går att ta någon bild eller om det är för mörkt då.
Emmy & Bella
.
Dagen igår var en bra dag tills efter tävlingen då när de skulle ta in Peppe så var han trebent så han hade skadat ena benet i hagen så dom fick åka till strömsholm med honom.. Vet inte rikigt hur det gått där men hoppas att det gick bra! Krya på dig Peppe! <3
Fina Pålleplutten
VILKEN GREN GILLAR NI BÄST?
Själv så vet jag inte riktigt vad jag gillar mest, jag har alltid varit en hoppmänniska men nu på senaste tiden har dressyr blivit allt roligare. Känslan i dressyren när det går bra av grym! Men samma med hoppningen, när det går bra är det en otrolig känsla! Terräng är också super kul!
Jag vet inte vad jag ska välja så väljer Fälttävlan, då är ju alla med! :)
EMMY OCH BELLA
Kom till stallet vid kvart i 6 och hjälpte till med hästarna osv. Sen åkte vi iväg och när vi kom dit så tog vi ut hästen och jag gick lite med henne och sen gjorde vi henne klar.
Gick till framridningen och Emmy red fram med Bella. Jag fotade lite och sen kollade vi på tävlingen och det gick jätte bra för dom! Gick ner med Bella till transporten och sen fixade lite och gick upp och kollade på andra ryttare, sen gick vi ner och gjorde ordning Bella igen då hon skulle in på ärevarv.
Hon kom 3:a! :) Grattis Emmy!
Sen fixade vi allt och kollade lite och bar oss iväg mot stallet igen.
Emmy & Bella
EN BRA ÖVNING SOM FÅR HÄSTEN MED PÅ NOTERNA
Hoppa med inverkan genom svängarna
Öva dig på att rida väl genom svängarna – med god inverkan – och avsluta med ett kul test på om övningen har gett resultat.
Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Lena Berggren Wenderyd är B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning. Den här veckan bjuder hon Hippsons läsare på en riktig inverkansövning.
I de första delarna tränar man på att rida väl genom svängar, så att man rider hästen i balans och förbereder sprången noggrant. Sista övningen är ett test på att ekipaget är i balans och samarbetar bra, samt en träning i att rida snabba vägar mellan hinder, berättar Lena.
Hon har ryttare från Lätt C till MsvA, från barn till vuxna, och de flesta brukar gilla övningen.
– Många tycker att det är spännande att rida den korta vägen. Det brukar fungera, även om en del ryttare inte tror att de ska klara av det.
Men Lena rekommenderar inte den sista delen av övningen till riktigt alla. En orutinerad ryttare på en rutinerad häst eller ponny funkar fint, men den som rider en fyraåring ska låta bli.
– För
en yngre häst vill man presentera hindren rakt, så att den får en chans att hoppa väl hela tiden. Det gäller att hästen är beredd, den måste upp med frambenen lite mer när den hoppar snett. En ung häst ska inte behöva slå sig.
Tips: Bygg med ”tävlingshinder”
Ett tips från Lena är att bygga med ”tävlingshinder” på träning. Det gör hon själv hemma på gården dit eleverna kommer för sin träning.
– Jag bygger inte med siffror och flaggor men med nymålade hinder och underställ, skynken, grindar, plank och vattenmattor. Då slipper det vara nytt för hästarna när de ska ut och tävla.
Bygg så här:
Bygg ett koppelräck och en oxer på diagonalerna (se skiss) med minst 25 meter emellan. Hindren ska gå att hoppa i båda riktningarna. Bygg ett koppelräck på medellinjen mittemellan de två diagonalhindren.
Gör så här:
Värm upp med åttvolter, sidvärtsrörelser och ”bogen in”, lägg in böjda spår i galopparbetet och kolla av att de fungerar utan hinder.
1. Hoppa hindret som står på medellinjen på en stor volt.
2. Hoppa medellinjehindret i en stor åtta, då kan du hoppa det lite snett. Det är bra eftersom sneda anridningar kommer tillbaka i övningen senare.
3. Hoppa diagonalhindren. Konen i hörnet ska rundas för att man ska komma ut i bågen mellan hindren. Hoppa ett diagonalhinder, lägg en volt runt medellinjehindret, då jobbar du lite extra med att få hästen runt innerskänkeln, hoppa s
edan det andra diagonalhindret. Gör om i andra varvet.
4. Hoppa diagonalhindren på bågen utan att lägga volt runt medellinjehindret. Rid en fin båge med rytm i galoppen, hästen ska forma sig runt innerskänkeln.
5. Hoppa diagonalhindret lite diagonalt för att komma nära medellinjehindret - och fortsätt till det andra diagonalhindret. Det blir en svag båge. Gå inte ut i hörnet utan rid en rakare väg. Gör likadant åt andra hållet.
Ryttaren tränar inverkan och rytm. Hästen blir följsam och lösgjord. Sista linjen kollar av balans och uppmärksamhet, samt förbereder för korta vägar i en tidshoppning.
Svårighetsgrad:
Bas – medel – avancerad. (1–4 passar lägre nivå med lägre hinderhöjd.)
Tänk på det här:
Håll ut vägen i hörnet, så att hästen ges tid att se hindret och vara i balans - och så att ryttaren hinner med. Forma runt skänkeln på böjt spår. Rytmisk galopp och låga hinder – det viktiga är det som händer mellan hindren.
HÖÖKS REAR
Klicka på bilden för att komma till hööks hemsida
KOLLAR PÅ DRESSYRTÄVLING IDAG
Så dagen kommer spenderas i Gyttorp, vet inte när jag kommer hem. Ska vara i stallet vid kvart i 6 så åker hemifrån halv 6.
Hoppas jag hinner göra något inlägg tills dagen, men ciao! :)
Bella ovan
BILDER FRÅN HOPPGRUPPEN I ONSDAGS+FILMSNUTT
Filmsnutten:
LÄDERBALSAM/LÄDERTVÅL
Jag använder mig av detta:
Jag tycker att det fungerar bra, men hört mycket om andra sorter och undrar nu vad du föredrar? :)
FÅ HÄSTEN MER PÅ BAKDELEN
Så får du bak tyngdpunkten på din framtunga häst
Börja med att få den framtunga hästen kvick på hjälperna. Låt den inte hänga i handen. Och rid sedan med hjälp av Nina Bengtssons superövningar, så har du kommit en bra bit på vägen mot en häst som tar mer vikt på bakbenen.
Tipstack till: Nina Bengtsson
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
När man ber Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, om tips för framtunga hästar börjar hon med en lång utläggning om att vi ska undvika dessa hästar.
– Jag är lite allergisk mot framtunga hästar, om vi pratar den gamla typen av halvblod med lågt ansatt hals och korta framben. Leta efter en häst med en naturlig lätthet i sin framdel, korrekt ansatt hals och en häst som bär upp sin manke. Det underlättar så otroligt mycket på vägen, det är viktigare än att de har stor gång, säger Nina.
Men om hon ändå ska ge råd om hur den framtunga hästen ska förbättras handlar det mycket om kvickhet.
– Hästen måste vara kvick för hjälperna. Lär den att vara kvick, lär den att aktivera bakbenen och att förflytta tyngden bakåt.
Lättare sagt än gjort? Enligt Nina handlar det ”bara” om att göra kvicka övergångar och tempoväxlingar.
– Och man får inte hänga i handen, var lika kvick med handens hjälper som med de andra.
Börja i stallgången
Kvickheten ska genomsyra all hästhantering, menar Nina.
– De flesta har sina hästar så sega! Även i stallgången. När man leder dem går de inte med, de flyttar sig inte i stallgången, och så vidare. Man kan vara mycket rappare med hästar än vad folk är. Man ska så klart inte bli djurplågare, men vara mycket tydligare.
Nina citerar Kyra Kyrklund: ”En häst kan känna en fluga”.
– Då kan den känna en kvick hjälp. Vi har en förmåga att ställa in hästen på "Lugna favoriter" i stället för på "NRJ". Tänk att dina hjälper ska vara som en av- och påknapp. Den här ridningen när man ska inverka, understödja, det är inte så längre. Man tänker kvicka reaktioner, hela den holländska ridningen går ut på det.
Renodlade hjälper och kvickhet är alltså Ninas tips inför dagens övning.
– Och när du tycker att du är kvick – gör dig själv ännu kvickare.
Gör så här:
1. Rid i trav med öppna eller skänkelvikning på långsidan och gör övergångar i den rörelsen. Förböj inte hästen! Håll den lite rak så att den får lika mycket vikt på båda bakbenen. Två–tre övergångar kan vara lagom på en långsida.
– Det här är både styrketräning och lösgörande i och med att du ökar svårighetsgraden och ställer större krav när hästen får gå i öppnan eller i skänkelvikningen, förklarar Nina.
2. Rid in och lägg en femkantig volt på kortsidan – ställ i nacken men hästen ska inte vara förböjd.
– Du ska rida volten för att hästen ska lära sig att svänga och bära på sina bakben – men volten ska vara kantig för att hästen inte ska bli förböjd och trilla ner på sina framben.
Hästen ska vara på yttertygeln, uppe, framför dig.
– Vik den inte i volten som så många gör, då kollapsar korthuset. I volten ska hästen hålla sin framdel uppe.
Tänk ”ta med ytterbogen”, känn att ytterbogen är med, vänd lite, känn, och så vidare.
3. Vänd snett igenom. Mellantrav framåt, sakta sedan av till skritt eller gör halt för att få fram kvickheten och reaktionen.
– Målet är skritt, men gör halt om hästen inte lyssnar.
Gör en till två övergångar på en diagonal. Gör övningen i andra varvet sedan.
– Det yttersta målet är mellantrav – halvhalt – mellantrav, förklarar Nina.
Styrketräning, samt att lära hästen att förlägga sin tyngdpunkt mer över bakbenen. Övningen lär ryttaren att inte ha hästen hängande i handen.
Svårighetsgrad:
Medel. En basövning – men det är inte så lätt att göra den, det är många bitar att hålla ordning på för att det ska fungera.
Tänk på det här:
Att inte förböja i volterna. Bli inte hängande i handen och gör det enkelt och tydligt för hästen.
LOVE YOU FOREVER
Nu ska jag sätta mig och göra lite tidinställda inlägg till dagen :)
BLOGLOVIN
Vi kan även följa varandra om du vill!
GODMORNING
Vaknade nyss är är sjukt trött men blir säkert piggare snart. Berättar om ridingarna senare under dagen, kan säga att jag red Sivan.
Idag blir det skola och slutar tidigt, redan 13.20. Åker hem och hittar på något.
Men nu måste jag börja göra mig ordning så att jag hinner till skolan :)
VAD JAG FÖREDRAR, CHAPS ELLER RIDSTÖVLAR
Jag tycker att det är snyggare med ridstövlar, men chaps är mer bekvämt. Till exempel om har chaps så kan man ta av dom men ändå ha skorna och då blir det smart. Ridstövlarna är kanske lite jobbiga att ha, för om man då inte har med andra skor så behöver man gå i de hela tiden och det kanske inte är skönt?
Vet inte riktigt mycket om ridstövlar hur det är, jag har haft det men det var länge sedan, nu använder jag mig av chaps, men skulle gärna vilja ha ett par ridstövlar.
Jag tycker att ridstövlar är bättre, känns som om de ger mer stöd och ser även lite flashigare ut även om chaps och skor kan se väldigt riktigt ut (som en ridstövel). Eller jag säger nog ridstövlar till tävling och träning och chaps annars. Ne, jag vet inte rikitigt, spelar nog inte en så stor roll enligt mig :)
(Lite rörig text)
5 SAKER JAG BEHÖVER TRÄNA PÅ I RIDNINGEN...
* Bli lite mer bakåtlutad (blir lätt "framtung")
* Få mer stöd i stigbygeln när jag har långa dressyrläder
* Kordinationen
* Få in tårna (mina tår står rakt ut.)
HOME NOW
Jag gick in i två personer, haha! Sen hade jag matteprov, tror att det gick hel okej men fick lite hjärnsläpp..
Fick sluta ca 30 min tidigare idag då man får gå efter man gjort provet.
Snart åker jag till stallet och träffar kompisar och rider, hörde av Fanny & Emma att dom bytt underlag i ridhuset så det var jobbigt att rida i men hoppas att det blivit lite bättre idag.
Nu ska jag byta om till ridkläder och äta något innan jag drar till stallet!
Virkade klart mitt pannband i slöjden idag, har det på mig på bilden
VAD FÖREDRAR NI?
Vad jag tycker kommer under dagen :)
TRAPPA SOM GER KÄNSLA FÖR BAKDELSENERGI
Från hippson:
Trappa som ger känsla för bakdelsenergi
Det här är en riktigt bra övning som lär ryttaren att växla mellan att hålla ett diagonalt spår och att hålla ett spår längs en rak linje. Ryttaren blir fokuserad av vägväxlingarna och hästen blir både samlad och lösgjord.
Tipstack till: Ulf Lind
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Vitsen med veckans övning är att kunna växla mellan ett diagonalt och ett rakt spår, utan att det blir ett mellanting; man ska bestämma vilka linjer man ska rida på och hur lång diagonalen ska vara. Ryttaren ska också ha klart för sig vilken spårning han eller hon vill ha på respektive väg.
- Det är viktigt att rörelseenergin ur bakdelen hela tiden går ut i rörelseriktningen. Hästen ska gå rätt väg, säger ridläraren Ulf Lind.
Ett vanligt misstag är att man trycker hästen i sidled utan att ställa krav på rörelseenergin.
Gör så här:
Du kan rida övningen i alla tre gångarter, men börja lämpligen i skritt. Trav brukar också fungera fint. Gör inte för många övergångar per diagonal i början, dela i stället upp det på färre och rid respektive väg noggrant.
I galopp: Rid med bogen in eller i öppna på de raka linjerna och i sluta på diagonalen.
A. Följ långsidan en liten bit i öppna. Ställ sedan om och rid skänkelvikning längs diagonalen, till exempel in till kvartslinjen. Sedan rider du öppna rakt fram mot kortsidan igen, och en skänkelvikning in till medellinjen. Välj om du går ut i samma varv ett par gånger och sedan byter, eller om du växlar varv hela tiden.
I själva växlingen mellan öppna och skänkelvikning, tänk på att framdelen ska vinklas om lite lätt och att ställningen ska växla.
- För att undvika att hästen snubblar eller tappar balansen ska du inte göra omställningen så länge hästen rör sig i sidled på diagonalen. Ändra böjningen längs linjen som går mot kortsidan, säger Ulf.
B. Nästa steg är att växla mellan öppna när du går rakt mot kortsidan och sluta på korta "diagonaler".
- Du ska ha samma böj hela tiden, gör bara en halvhalt och förbered hästen på den nya rörelseriktningen, instruerar Ulf.
Att få koll på rörelseriktning och spårning. Lösgörande och samlande för hästen.
Svårighetsgrad:
Medel - Avancerad.
Tänk på det här:
Förböj inte hästen. Sitt mitt över. Se den linje hästen ska följa för att känna att energin går ut längs den linjen.
Övning A. På skissen har dock stegen i öppna, innan den första skänkelvikningen, fallit bort.
Övning B.
LITE BILDER FRÅN VANLIGA GRUPPEN FÖRRA VECKAN
GOMORGON
Idag äre skola och efter det är det hoppgruppen och min vanliga grupp som står på schemat! *
Har inte jätte mycket att skriva om nu på morgonen.
Nu ska jag till skolan, ses!
LITE BILDER FRÅN HOPPGRUPPEN FÖRRA VECKAN
fOto: Emma Englund
EMMA & STINA & HORSA
BYTA GALOPP
I början kan man t.ex. byta galopp över ett hinder eller liknanden och sen kanske det går lika bra utan. Men man ska ta det lungt, det fungerar kanske inte direkt, men ge hästen en chans att förstå vad den ska göra.
Tips från hippson:
Lättare byten med bommarnas hjälp
- Tyvärr är många ryttare dåliga på att byta galopp. Man skyller på att hästen eller man själv inte har lärt sig, men det är något hästar i frihet gör enkelt och naturligt. Ofta är det ryttaren som krånglar till det. Då är det ganska enkelt att använda bommar, säger hopptränaren Ann Hellström.
Tipstack till: Ann Hellström
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
I veckans övning får du och hästen träna på galoppombyten, utan att det behöver kännas krångligt.
- Ju mindre du gör desto enklare blir det, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.
Hon gillar upplägget i veckans övning där man börjar med att få hästen - och sig själv - avslappnad genom att rulla på en volt i galopp. Om man sedan är noga med att använda blicken åt det håll man tänkt rida bör det gå lätt som en plätt att byta.
- Hästen fångar ganska snabbt upp små förändringar hos dig på ryggen.
Tänk inte för mycket
Egentligen tycker inte Ann att man ska fundera så mycket på hjälperna. Men om man vill kan man få hästen att gå lite mer för innerskänkeln och så förstärka ytterskänkeln i själva språnget.
- Men man måste ha hästen lösgjord innan man börjar med det här, annars får man en spänd häst som inte kommer att byta.
Har du en vuxen, uppvärmd och framriden häst kan det räcka med tre till fem byten under ett pass. Så att det inte blir "traggel". Du kanske kan göra övningen fler gånger en annan dag. Det är viktigt att hästen förstår att den har gjort rätt, det blir som en belöning när ni slutar.
För en unghäst, gör inte om övningen för många gånger. Kanske kan en eller två gånger räcka.
- Det är inte alltid polletten trillar ner för häst och eller ryttare första gången. Gör om under ett annat pass, tipsar Ann.
Gör så här:
Rid fram i alla gångarter på raka och på böjda spår i båda varven.
A. Gör övningen utan bommar. Galoppera, bryt av till skritt, fatta ny galopp. Särskilt bra om man känner sig osäker som ryttare.
B. Rid i galopp på volt. Det ska vara en lugn galopp där du kan kontrollera hästen. Hästen ska vara eftergiven i den inre sidan. Du kan gå över kavalettin eller gå innanför den. Rid i båda varven.
C. "Byt om volt" över kavalettin. Tänk att du rider i en båge ut från volten, ha hästen runt inner skänkel. När du kommer ut har du en ny innersida och ska ha stöd på den nya utsidan. Bli kvar några varv så att du får samma rytm och jämnhet, gå sedan tillbaka. Se till att du rider lika mycket i båda varven.
- Man behöver inte ge jättemycket eftergift, minimalt, var noga med att behålla kontakten med hästens mun. Många släpper efter på tygeln och lutar sig lite framåt så att hästen tappar balans, fortsätter i "fel" galopp och trillar inåt. Ryttaren hamnar framåt och lite inåt, och då ändrar du balansen, säger Ann.
Hamnar du i fel galopp, så att hästen inte byter; sakta av och trava lite eller skritta så att hästen blir lugn. Det ska inte vara några bryska, hårda tag. Hästen ska förstå dig. Fatta den nya galoppen sedan - och fortsätt övningen.
Börjar det fungera kan du byta varje varv, alltså gå på en åttvolt. Blir hästen stressad, ta en paus och börja om.
- Inget arbete blir bra om hästen blir stressad.
Syfte:
Att göra hästen lösgjord och reglerbar i galoppen. Att öva byten med hjälp av kavaletti. Ryttaren tränar sin blick.
Svårighetsgrad:
Medel. Om du har unghäst, använd dig bara av övning "A".
Tänk på det här:
Rid hästen lika mycket i båda varven. Låt blocken hjälpa hästen med bytet. Håll kontakten med hästens mun. Stressa inte. Sitt i din rytm och låt hästen arbeta med bommen - som är den som gör jobbet.
A.
B.
FANNY & LILLE SKUTT 6 MARS 2012
STALLET IGÅR
När vi gjort det gick vi ut och satt upp och sen red iväg. Vi skulle rida under tunneln och på långrakan dit så skrittade vi mest med tog även trav och han lyssnade jätte bra. Vi red under tunneln och det gick bra, blev bara lite nervösa men gick bra. När vi gått under red vi lite på en länga och sen vände vi och gick tillbaka under tunneln och red lite på en långraka, det gick hyffsat. När jag försökte rida först så bråkade han men jag vann iaf som tur är! Men tog lite galopp och så men han kändes inte framme riktigt så ökade lite och då blev han duktig. Sen red vi hemåt, på långraken påväg mot stallet travade jag och han var jätte fin och lydig så jag testade att fatta en galopp och kolla om han fortfarande var lika fin och det var han, sååå fin var han! :)
Travade lite innan jag sakta av till skritt och skritta sista biten, jag tycker att det gick bra stundtals och sämre stundtals.
Vi fixade hästarna och gosade lite med honom och han var grymt gosig, sen fixade vi deras foder och gav dom det och sen sopade vi stallet och sa hejdå till hästarna och åkte hem.
Nice day!
TISDAG IGEN
Det får vi la se ;)
Men nu måste jag åka till skolan, ses!
JAG & PUH
Var tvungen att använda mitt gamla program då det andra inte fungerar längre (testperioden är slut), men detta fungerar men tyvärr blir det text mitt i bilden..
LYCKAT FELICIA...
Men vi får väl börja med godisstoppet från och med nu istället, haha kanske ändrar tid hela tiden om när jag ska börja med det. Ne, nu ska jag verkligen klara det!
Men nu ska jag äta lite innan jag ska byta om och sedan åka till stallet, see u later!
MAGIC BRUSH
Det talas mycket om magic brush, är dom verkligen så bra som dom låter? Gör dom sig förtjänst av namnet?
Jag har aldrig använt dessa, men skulle vara kul att testa!
Vad tycker ni om magic brush?
DET JAG KÖPTE
Jag köpte:
Bilder från hööks
v.11
NY VECKA, NYA TAG
Är antagligen hemma ganska sent så blir nog att äta, duscha, kolla på provet till imorgon och sen sova.
Iaf så får ni ha en superbra start på veckan! :)
PLUGG HELA DAGEN...
Snart blir det mat och sen kolla på ponnyakuten, sen blir det väl att plugga lite till.
Men ha en bra fortsatt härlig söndag!
Skulle hellre spenderat dagen i stallet med hästarna än med plugget.
FILMEN FRÅN NÄR JAG RED MIRAGE
VET INTE VAD JAG SKA SKRIVA
Love u♥
PEPPE IGÅR
När vi kom tillbaka till stallet så fixade vi hästarna och satt på dom deras täcken. Jag och mamma fixade maten och gav dom det. Sen så sopade vi rent stallet så det blev fint och sa sedan hejdå till hästarna och åkte hem.
Nice day! <3
RIDNINGARNA I ONSDAGS
När jag kom dit så häslade jag på några vänner och köpte en paj, då jag inte hade något att äta hemma. Det var riktigt gott. Sen gick jag ner och började att göra ordning Sivan som jag skulle rida.
Sen gick vi in till ridhuset och satt upp osv. Vi började med att värma upp i alla gångarter sen började vi att hoppa ett räcke i trav och det gick bra, följde med och hon hoppade finfint. Sen hoppade vi räcket vi hoppade innan vidare till en oxer med 5 galoppsprång mellan och fick in rätt de gångerna vi gjorde det. Sen hoppade vi ett svart-vitt räcke vidare till 3 galoppbommar och sen ett räcke. Gick helt okej, hon blev lite stark och jag kom inte ut i bågen helt. Sen hoppade vi en bana, först svängde vi in på en "volt" vid A och svängde åt andra hållet efter det mot räcket vi hoppade i början och vidare mot oxern och sen svart-vita räcket och sen till galoppbommarna och räcket. Det gick bra men gena på kortsidan så i svängen till svart-vita räcket så drog hon utåt så jag gjorde en volt och hoppade.
I slutet blev sista räcket 1 m :)
Nöjd över ridpasset och sivan skötte sig bra, men några småmissar men ändå nöjd över finfina sivan!
Sen så skulle jag rida min älskling Kasper, blev jätte glad! <3 Där skulle vi hoppa lite också och öva på att byta galopp över hindrerna. När vi värmde upp så lyssnade Kasper jätte bra och när vi började hoppa så blev han starkare och lyssnade inte lika bra men ändå duktig. Han bytte på alla utom en gång om jag minns rätt.
Grymma ponny! <3
Bilder kommer
FREDAG IDAG
Idag är det fredag så det blir först skola som vanligt med sovmorgon till 10.10 och slutar 15.00. Efter skolan kanske jag pluggar lite till proven nästa vecka och sen äter jag min ben & jerrys!
Just nu sitter jag och gör min spanska läxa som är tills idag, laddar upp lite bilder på picasa och laddar upp en film från i måndags då jag red Mirage men det tar så lång tid så vet inte om jag hinner ladda upp den innan jag ska till skolan men annars laddar jag nog upp den efter skolan.
Jag ser det snöar, det blev inte vår.. Vin...
Jag ser det snöar, det blev inte vår.. Vintern kom tillbaka. Men nu ska jag äta min tacopaj som jag gjort :)
SKOLAN NU
Slutar tidigt idag, redan vid 13.20. Så när jag kommer hem så blir det att plugga till mamma kommer hem från jobbet och sen åka till Bella och Peppe och rida osv.
Men nu måste jag åka till skolan, ses! :)
BILDER FRÅN JAG RED PUH DEL 2
Min favoritbild ovan
HOME FROM SCHOOL
Sen rider jag hoppgruppen och sen min vanliga grupp som vi även ska hoppa i. I hoppgruppen ska jag nog rida Sivan och i den vanliga ska jag nog också ha Sivan men om en i min grupp rider Kasper så ska vi byta:*
Filmen från igår och när jag red mirage kommer upp men det går segt att ladda upp och jag har inte haft den tiden att ladda upp dom, men ska försöka hinna en imorgon i alla fall.
See u all later
BILDER FRÅN JAG RED PUH
Förresten, jag har min nya tjocktröja på mig på bilderna :)
PUH IGÅR
Började med att rykta honom, han var väldigt lerig så tog ett tag. Sen vid kvart över 19 så gick vi till ridhuset och började att sitta upp. Vi började att skritta med långa tyglar och jag skrittade på lite då han inte skulle gå och sova. Sen när vi korta tyglarna så lyssnade han bra, blev lite seg ibland men skötte sig. Vi gick in på två stora volter och red där ett tag och flytta ut dom med innerskänkeln och böjde osv. Vi gjorde även halter och ryggningar så dom skulle lyssna, på ryggningen så var han inte riktigt med på noterna i början men faörtod det sedan.
I traven var han också fin och i galoppen. När vi skulle fatta galopp från skritt/halt så skena han ivag lite, han tyckte att det var skojsigt :)
Fokuserade inte på att han skulle gå fint, bara att han lyssnade på mina hjälper.
Sen gjorde vi en övning, det var många volter på ena långsidan och galopp i en båge på andra. Det gick bra och han lyssnade på mig.
I slutet så travade vi av hästarna på volten och där fick jag Puh i en lång form, sedan skrittade vi av.
Rikigt kul var det och han lyssnade bra och var snäll och gjorde vad jag sa och tyckte nog också att det var kul!
Mamma fotade och filmade så snäll som hon är, har får ni en liten tjuvkik på bilderna:
BILDER FRÅN IGÅR DEL 2
Min mamma är den stolte fotografen ;)
Film kommer också
HOME
Men nu måste jag äta och fixa något inlägg till bloggen innan jag ska till skolan igen
BILDER FRÅN IGÅR
Kommer fler under dagen :)
BILDER PÅ HÄSTARNA I HAGEN DEL 3
RIDNINGEN MED MIRAGE IGÅR
Vi började att rykta dom och Mirage var verkligen smutsig så det tog ett tag, hämtade benskydden och sedan sadeln. Trodde inte först att jag skulle få upp sadeln men det fick jag smärtfritt ;)
Var lite pirrig innan vi skulle gå in i ridhuset men det var ju för att det var första gången jag red storhäst i en ridgrupp. När jag hoppade upp så kändes han inte otroligt stor men ganska.
Vi började med att skritta fram och sen satt Morgan(ridläraren) på Mirage en gummisnodd. Vi började med att flytta hästen från ena långsidan till den andra eller hur man förklarar, vi gjorde även många halter och ryggningar så att hästen skulle lyssna på en. I skritten var Mirage duktig och samma i traven o galoppen. Han var väldigt snäll och lyssnade rättså bra, men som sagt så är det stor skillnad mellan storhäst och ponny.
Vi gick in på två volter och red och vände igenom den några gången och sen red vi på en ått-volt. Sen så red vi öppna på långsidan och sedan blev det skänkelvikning.
Trava och skritta sedan av dom i en lite lägre form så dom skulle slappna av.
Jag tycker att det gick helt okej, det var ju trotsallt typ första gången på storhäst.
Vill ni ha bilder? Här har ni några tjuvkik:
Fler?
BILDER PÅ HÄSTARNA I HAGEN DEL 2
En till del kommer imorgon :)
HEMMA FRÅN RIDPASSET
Red fina stora Mirage :)
"DREAM"
Så gullig video :)
BILDER PÅ HÄSTARNA I HAGEN DEL 1
INGEN FÅR KOPIERA!
Kommer fler senare idag eller under veckan :)
VECKOSCHEMA VECKA 10
SKOLAN SNART
Ska rida istället för en kompis som skulle bort idag, denna tjej :)
Så ser min dag ut, see u!
ÖNSKA INLÄGG
GODMORGON
Fortfarande trött men ska snart äta frukost och sen vet jag inte riktigt vad jag ska göra, men hittar väl på något kul.
Ha en bra söndag nu då!
SHOPPING IDAG
Sorry för att jag inte bloggat något idag, men var först och tränade i morse och sen duscha. Sen cyklade jag och mamma till m-berg och shoppade lite ;)
Kom nyss hem o snart ska jag äta.
Detta köpte jag:
- Rosa tjocktröja från hööks
- Blå t-shirt från hööks
- En film-hästhålling från hööks
- Jeans från kappahl
- Vit t-shirt från gina tricot
Lägger upp bild på det imorgon
HELG NU
Idag skickas även omdömmena hem i alla ämnen, hoppas på det bästa här med.
Skrev nästan klart min nyhetsartikel i skolan också som ska vara klar på Måndag.
Nu efter skolan vet jag inte vad jag ska göra, tänkte gå och äta någon eller något men vi ses sen :)
VILKET SLAGS SPÄNNE JAG TYCKER ÄR BÄST
Jag skulle ju skriva om vad för slags spännen jag föredrog så det kommer här:
Asså av dessa tre så tycker jag att alla tre är bra på sitt sätt, men jag tycker att 1:an (panikhaken) är grymt smart då det är lätt att ta loss om någon skulle hända. Men dom andra två är också bra då jag tycker dom är bekvämare. Men jag säger nog att 1:an, panikhaken är bäst enligt mig.
DENNA JACKA MÅSTE JAG REKOMMENDERA
Från: XXL
Priset har gått ner från 1449 till 1000kr
Jag tycker att denna vinterjacka är rikigt bra, den är varm och har en avtagbar luva & ludd. Jag har den och älskar den, grymt skön vinterjacka! :)
FREDAG NU
Igår var jag ju i stallet och när vi kom dit så mockade vi och sen hämtade vi hästarna från hagen och sen började vi att göra dom ordning. Red sen ut runt kullarna och det gick bra men han var lite stark stundtals. På en långraka så travade jag skänkelvikningar och det gick super! :)
Sen när vi kom tillbaka till stallet fixade vi hästarna och sen fixade vi hästarnas foder, sen gav vi dom maten och vi sopade i stallet och gjorde det fint.
Hoppas att ni har en bra dag idag, det är ju freedag, sista dagen innan helgen!
VILKA SPÄNNEN FÖREDRAR NI
1:
2:
3:
Eller något annan slags spänne? :)
Vad jag föredrar kommer upp under morgondagen
EN BOK OM DRESSYR SOM JAG REKOMMENDERAR
I den förklarar hon om grunderna i dressyr till mer avancerade saker, man kan verkligen få tips från den. Jag håller själv på att läsa den, har läst ca halva och jag tycker att den är rikigt bra och lärorik! :)
Någon som vet någon bok som är bra och lärorik? Isf vilken?
ALLA GÖR VI MISSTAG, MEN DET ÄR DET SOM VI GÖR EFTER SOM RÄKNAS
Sen idrott, lunch, SO och sist mentorstid. Lagom lång dag tycker jag, slutade 13.20, vilket jag tycker är väldigt skönt!
Nu ska jag plugga till spanskaprovet som är imorgon, det blev inte igår då läraren var sjuk. Sen åker jag och mamma och rider.
HJÄLPTYGLAR
Några:
Eller använder du någon annan? Vilken i så fall?
NY MÅNAD, NYA TAG
Som sagt så är det hemkunskapsprov idag på tillsatser, hoppas det går bra. Men efter skolan blir det att slappa tills mamma kommer hem då vi ska åka och rida då.
Ha en bra start på denna månad!