EN BRA ÖVNING SOM FÅR HÄSTEN MED PÅ NOTERNA
Hoppa med inverkan genom svängarna
Öva dig på att rida väl genom svängarna – med god inverkan – och avsluta med ett kul test på om övningen har gett resultat.
Tipstack till: Lena Berggren Wenderyd
Text: Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson
Lena Berggren Wenderyd är B-tränare i hoppning, banbyggare och expert på mental träning. Den här veckan bjuder hon Hippsons läsare på en riktig inverkansövning.
I de första delarna tränar man på att rida väl genom svängar, så att man rider hästen i balans och förbereder sprången noggrant. Sista övningen är ett test på att ekipaget är i balans och samarbetar bra, samt en träning i att rida snabba vägar mellan hinder, berättar Lena.
Hon har ryttare från Lätt C till MsvA, från barn till vuxna, och de flesta brukar gilla övningen.
– Många tycker att det är spännande att rida den korta vägen. Det brukar fungera, även om en del ryttare inte tror att de ska klara av det.
Men Lena rekommenderar inte den sista delen av övningen till riktigt alla. En orutinerad ryttare på en rutinerad häst eller ponny funkar fint, men den som rider en fyraåring ska låta bli.
– För
en yngre häst vill man presentera hindren rakt, så att den får en chans att hoppa väl hela tiden. Det gäller att hästen är beredd, den måste upp med frambenen lite mer när den hoppar snett. En ung häst ska inte behöva slå sig.
Tips: Bygg med ”tävlingshinder”
Ett tips från Lena är att bygga med ”tävlingshinder” på träning. Det gör hon själv hemma på gården dit eleverna kommer för sin träning.
– Jag bygger inte med siffror och flaggor men med nymålade hinder och underställ, skynken, grindar, plank och vattenmattor. Då slipper det vara nytt för hästarna när de ska ut och tävla.
Bygg så här:
Bygg ett koppelräck och en oxer på diagonalerna (se skiss) med minst 25 meter emellan. Hindren ska gå att hoppa i båda riktningarna. Bygg ett koppelräck på medellinjen mittemellan de två diagonalhindren.
Gör så här:
Värm upp med åttvolter, sidvärtsrörelser och ”bogen in”, lägg in böjda spår i galopparbetet och kolla av att de fungerar utan hinder.
1. Hoppa hindret som står på medellinjen på en stor volt.
2. Hoppa medellinjehindret i en stor åtta, då kan du hoppa det lite snett. Det är bra eftersom sneda anridningar kommer tillbaka i övningen senare.
3. Hoppa diagonalhindren. Konen i hörnet ska rundas för att man ska komma ut i bågen mellan hindren. Hoppa ett diagonalhinder, lägg en volt runt medellinjehindret, då jobbar du lite extra med att få hästen runt innerskänkeln, hoppa s
edan det andra diagonalhindret. Gör om i andra varvet.
4. Hoppa diagonalhindren på bågen utan att lägga volt runt medellinjehindret. Rid en fin båge med rytm i galoppen, hästen ska forma sig runt innerskänkeln.
5. Hoppa diagonalhindret lite diagonalt för att komma nära medellinjehindret - och fortsätt till det andra diagonalhindret. Det blir en svag båge. Gå inte ut i hörnet utan rid en rakare väg. Gör likadant åt andra hållet.
Ryttaren tränar inverkan och rytm. Hästen blir följsam och lösgjord. Sista linjen kollar av balans och uppmärksamhet, samt förbereder för korta vägar i en tidshoppning.
Svårighetsgrad:
Bas – medel – avancerad. (1–4 passar lägre nivå med lägre hinderhöjd.)
Tänk på det här:
Håll ut vägen i hörnet, så att hästen ges tid att se hindret och vara i balans - och så att ryttaren hinner med. Forma runt skänkeln på böjt spår. Rytmisk galopp och låga hinder – det viktiga är det som händer mellan hindren.