FÅ HÄSTEN MER PÅ BAKDELEN

Så får du bak tyngdpunkten på din framtunga häst

Börja med att få den framtunga hästen kvick på hjälperna. Låt den inte hänga i handen. Och rid sedan med hjälp av Nina Bengtssons superövningar, så har du kommit en bra bit på vägen mot en häst som tar mer vikt på bakbenen.

Tipstack till: Nina Bengtsson
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

När man ber Nina Bengtsson, B-tränare i dressyr och examinerad beridare med segrar och placeringar i Grand Prix-dressyr, om tips för framtunga hästar börjar hon med en lång utläggning om att vi ska undvika dessa hästar.  
– Jag är lite allergisk mot framtunga hästar, om vi pratar den gamla typen av halvblod med lågt ansatt hals och korta framben. Leta efter en häst med en naturlig lätthet i sin framdel, korrekt ansatt hals och en häst som bär upp sin manke. Det underlättar så otroligt mycket på vägen, det är viktigare än att de har stor gång, säger Nina. 
Men om hon ändå ska ge råd om hur den framtunga hästen ska förbättras handlar det mycket om kvickhet. 
– Hästen måste vara kvick för hjälperna. Lär den att vara kvick, lär den att aktivera bakbenen och att förflytta tyngden bakåt. 
Lättare sagt än gjort? Enligt Nina handlar det ”bara” om att göra kvicka övergångar och tempoväxlingar. 
– Och man får inte hänga i handen, var lika kvick med handens hjälper som med de andra. 

Börja i stallgången
Kvickheten ska genomsyra all hästhantering, menar Nina.  
– De flesta har sina hästar så sega! Även i stallgången. När man leder dem går de inte med, de flyttar sig inte i stallgången, och så vidare. Man kan vara mycket rappare med hästar än vad folk är. Man ska så klart inte bli djurplågare, men vara mycket tydligare.  
Nina citerar Kyra Kyrklund: ”En häst kan känna en fluga”. 
– Då kan den känna en kvick hjälp. Vi har en förmåga att ställa in hästen på "Lugna favoriter" i stället för på "NRJ". Tänk att dina hjälper ska vara som en av- och påknapp. Den här ridningen när man ska inverka, understödja, det är inte så längre. Man tänker kvicka reaktioner, hela den holländska ridningen går ut på det. 
Renodlade hjälper och kvickhet är alltså Ninas tips inför dagens övning. 
– Och när du tycker att du är kvick – gör dig själv ännu kvickare.

Gör så här:
1. Rid i trav med öppna eller skänkelvikning på långsidan och gör övergångar i den rörelsen. Förböj inte hästen! Håll den lite rak så att den får lika mycket vikt på båda bakbenen. Två–tre övergångar kan vara lagom på en långsida. 
– Det här är både styrketräning och lösgörande i och med att du ökar svårighetsgraden och ställer större krav när hästen får gå i öppnan eller i skänkelvikningen, förklarar Nina.

2. Rid in och lägg en femkantig volt på kortsidan – ställ i nacken men hästen ska inte vara förböjd. 
– Du ska rida volten för att hästen ska lära sig att svänga och bära på sina bakben – men volten ska vara kantig för att hästen inte ska bli förböjd och trilla ner på sina framben. 
Hästen ska vara på yttertygeln, uppe, framför dig. 
– Vik den inte i volten som så många gör, då kollapsar korthuset. I volten ska hästen hålla sin framdel uppe. 
Tänk ”ta med ytterbogen”, känn att ytterbogen är med, vänd lite, känn, och så vidare. 

3. Vänd snett igenom. Mellantrav framåt, sakta sedan av till skritt eller gör halt för att få fram kvickheten och reaktionen. 
– Målet är skritt, men gör halt om hästen inte lyssnar.
Gör en till två övergångar på en diagonal. Gör övningen i andra varvet sedan. 
– Det yttersta målet är mellantrav – halvhalt – mellantrav, förklarar Nina. 

Syfte:
Styrketräning, samt att lära hästen att förlägga sin tyngdpunkt mer över bakbenen. Övningen lär ryttaren att inte ha hästen hängande i handen. 

Svårighetsgrad:
Medel. En basövning – men det är inte så lätt att göra den, det är många bitar att hålla ordning på för att det ska fungera. 

Tänk på det här:

Att inte förböja i volterna. Bli inte hängande i handen och gör det enkelt och tydligt för hästen.

 




Kommentarer<3

Här kommenterar du:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0