KOM I BALANS MED SMÅ VOLTER

En basövning som är riktigt bra för dig och hästen! :)Kom i balans med små volter

Den här övningen har gjort underverk med Hippsons utsända, som har svårt att sitta mitt över hästen. Små volter i början av passet finjusterar dina hjälper och vägleder dig till bättre balans. Plus att hästen blir lösgjord, förstås.

Tipstack till: Ulf Lind
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Hur ska man göra för att sitta mitt över hästen? Ett bra sätt att få in känslan kan vara att se spåret mellan hästens framben och öron då man rider på en volt. Ridläraren Ulf Lind börjar gärna sina träningar med att låta eleverna skritta på små volter. 
- Hästen ska kunna skritta regelbundet på en relativt liten volt. Det går ut på att få en så naturlig böj som möjligt, så att frambenen går rakt fram på det böjda spåret, instruerar Ulf.
Om man inte sitter mitt över hästen blir det svårt för hästen att spåra.
- I princip ska du se det spår du rider framför dig, mellan hästens framben och öron. Jämför sedan hästens spårning med det voltspår du rider. Om du tittar åt sidan kan du inte jämföra hästens spårning med det tänkta spåret. 
Ett vanligt fel är att när ryttaren ska belasta det inre sittbenet så följer överkroppen med inåt - och hela tyngdpunkten hamnar där. 
- Det gör att ryttaren sitter innanför hästens framben och därmed kommer även hästen att tappa sin jämvikt. Det blir omöjligt att i balans få hästen att spåra, säger Ulf.

Gör så här: 
När du har skrittat fram på lång tygel, ta tyglarna och börja med övningen. Den går ut på att rida längs fyrkantspåret och att lägga små volter så ofta det behövs. En bra utgångspunkt kan vara en volt per sida av fyrkantsspåret, alltså fyra volter per varv. 10-metersvolter kan vara bra att börja med, så småningom kan du göra mindre volter. Om det behövs, rid samma volt ett antal varv. 
Hästen ska skritta framåt med bjudning och vara böjd motsvarande voltens storlek. Med händerna vänder du in hästens framdel på volten så att du ser spåret genom frambenen. Med yttre skänkeln skapar du böjning bakom sadeln, så att inte bakdelen sladdar utanför volten. Innerhanden ställer i nacken, inre sittbenet belastas utan att överlivet hamnar innanför hästens framdel. Drivningen från sätet och båda skänklarna förmår bakbenen att bära lika mycket vikt.
Så småningom kan du rida små volter även i trav och i galopp.

 

 

Syfte:
Att lösgöra hästen och ge ryttaren bättre känsla för spårning. Hästen ska ta drivning och våga kliva på lika bra med båda bakbenen. Då känns det för hästen som att den går mer rakt fram än vad den vänder åt sidan, vilket ger bättre aktion och bjudning.

Svårighetsgrad:

Bas.

Tänk på det här:
Sitt mitt över hästen. Titta inte inåt, då tappar du känslan för hästens spårning.
Kommentarer<3

Här kommenterar du:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0