BYTA GALOPP

Alla ekipage behöver kunna göra enkla galoppombyten, antingen som "konst" i dressyrprogram eller som bruksvara. Så att öva på att göra galoppombyten är viktigt! 
I början kan man t.ex. byta galopp över ett hinder eller liknanden och sen kanske det går lika bra utan. Men man ska ta det lungt, det fungerar kanske inte direkt, men ge hästen en chans att förstå vad den ska göra.

Tips från hippson:

Lättare byten med bommarnas hjälp

- Tyvärr är många ryttare dåliga på att byta galopp. Man skyller på att hästen eller man själv inte har lärt sig, men det är något hästar i frihet gör enkelt och naturligt. Ofta är det ryttaren som krånglar till det. Då är det ganska enkelt att använda bommar, säger hopptränaren Ann Hellström.

Tipstack till: Ann Hellström
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

I veckans övning får du och hästen träna på galoppombyten, utan att det behöver kännas krångligt. 
- Ju mindre du gör desto enklare blir det, säger B-tränaren i hoppning Ann Hellström.
Hon gillar upplägget i veckans övning där man börjar med att få hästen - och sig själv - avslappnad genom att rulla på en volt i galopp. Om man sedan är noga med att använda blicken åt det håll man tänkt rida bör det gå lätt som en plätt att byta. 
- Hästen fångar ganska snabbt upp små förändringar hos dig på ryggen.

Tänk inte för mycket
Egentligen tycker inte Ann att man ska fundera så mycket på hjälperna. Men om man vill kan man få hästen att gå lite mer för innerskänkeln och så förstärka ytterskänkeln i själva språnget. 
- Men man måste ha hästen lösgjord innan man börjar med det här, annars får man en spänd häst som inte kommer att byta.
Har du en vuxen, uppvärmd och framriden häst kan det räcka med tre till fem byten under ett pass. Så att det inte blir "traggel". Du kanske kan göra övningen fler gånger en annan dag. Det är viktigt att hästen förstår att den har gjort rätt, det blir som en belöning när ni slutar. 
För en unghäst, gör inte om övningen för många gånger. Kanske kan en eller två gånger räcka.
- Det är inte alltid polletten trillar ner för häst och eller ryttare första gången. Gör om under ett annat pass, tipsar Ann.

Gör så här: 
Rid fram i alla gångarter på raka och på böjda spår i båda varven.

A. Gör övningen utan bommar. Galoppera, bryt av till skritt, fatta ny galopp. Särskilt bra om man känner sig osäker som ryttare.

B. Rid i galopp på volt. Det ska vara en lugn galopp där du kan kontrollera hästen. Hästen ska vara eftergiven i den inre sidan. Du kan gå över kavalettin eller gå innanför den. Rid i båda varven.

C. "Byt om volt" över kavalettin. Tänk att du rider i en båge ut från volten, ha hästen runt inner skänkel. När du kommer ut har du en ny innersida och ska ha stöd på den nya utsidan. Bli kvar några varv så att du får samma rytm och jämnhet, gå sedan tillbaka. Se till att du rider lika mycket i båda varven.
- Man behöver inte ge jättemycket eftergift, minimalt, var noga med att behålla kontakten med hästens mun. Många släpper efter på tygeln och lutar sig lite framåt så att hästen tappar balans, fortsätter i "fel" galopp och trillar inåt. Ryttaren hamnar framåt och lite inåt, och då ändrar du balansen, säger Ann. 
Hamnar du i fel galopp, så att hästen inte byter; sakta av och trava lite eller skritta så att hästen blir lugn. Det ska inte vara några bryska, hårda tag. Hästen ska förstå dig. Fatta den nya galoppen sedan - och fortsätt övningen. 
Börjar det fungera kan du byta varje varv, alltså gå på en åttvolt. Blir hästen stressad, ta en paus och börja om. 
- Inget arbete blir bra om hästen blir stressad.

 

Syfte:
Att göra hästen lösgjord och reglerbar i galoppen. Att öva byten med hjälp av kavaletti. Ryttaren tränar sin blick. 

Svårighetsgrad:
Medel. Om du har unghäst, använd dig bara av övning "A".

 

Tänk på det här:
Rid hästen lika mycket i båda varven. Låt blocken hjälpa hästen med bytet. Håll kontakten med hästens mun. Stressa inte. Sitt i din rytm och låt hästen arbeta med bommen - som är den som gör jobbet.A.


B.Kommentarer<3

Här kommenterar du:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0