TRAPPA SOM GER KÄNSLA FÖR BAKDELSENERGI

När man rider dressyr så vill man ju att hästens bakdel ska arbeta och ibland svårt att få hästen att få igång bakdelen, här kommer ett bra tips.


Från hippson:

Trappa som ger känsla för bakdelsenergi

Det här är en riktigt bra övning som lär ryttaren att växla mellan att hålla ett diagonalt spår och att hålla ett spår längs en rak linje. Ryttaren blir fokuserad av vägväxlingarna och hästen blir både samlad och lösgjord.

Tipstack till: Ulf Lind
Text:
Hege Hellström
Illustration: Linda Eriksson

Vitsen med veckans övning är att kunna växla mellan ett diagonalt och ett rakt spår, utan att det blir ett mellanting; man ska bestämma vilka linjer man ska rida på och hur lång diagonalen ska vara. Ryttaren ska också ha klart för sig vilken spårning han eller hon vill ha på respektive väg. 
- Det är viktigt att rörelseenergin ur bakdelen hela tiden går ut i rörelseriktningen. Hästen ska gå rätt väg, säger ridläraren Ulf Lind. 
Ett vanligt misstag är att man trycker hästen i sidled utan att ställa krav på rörelseenergin.

Gör så här: 
Du kan rida övningen i alla tre gångarter, men börja lämpligen i skritt. Trav brukar också fungera fint. Gör inte för många övergångar per diagonal i början, dela i stället upp det på färre och rid respektive väg noggrant.
I galopp: Rid med bogen in eller i öppna på de raka linjerna och i sluta på diagonalen.

A. Följ långsidan en liten bit i öppna. Ställ sedan om och rid skänkelvikning längs diagonalen, till exempel in till kvartslinjen. Sedan rider du öppna rakt fram mot kortsidan igen, och en skänkelvikning in till medellinjen. Välj om du går ut i samma varv ett par gånger och sedan byter, eller om du växlar varv hela tiden. 
I själva växlingen mellan öppna och skänkelvikning, tänk på att framdelen ska vinklas om lite lätt och att ställningen ska växla.
- För att undvika att hästen snubblar eller tappar balansen ska du inte göra omställningen så länge hästen rör sig i sidled på diagonalen. Ändra böjningen längs linjen som går mot kortsidan, säger Ulf.

B. Nästa steg är att växla mellan öppna när du går rakt mot kortsidan och sluta på korta "diagonaler". 
- Du ska ha samma böj hela tiden, gör bara en halvhalt och förbered hästen på den nya rörelseriktningen, instruerar Ulf.



Syfte: 
Att få koll på rörelseriktning och spårning. Lösgörande och samlande för hästen.

Svårighetsgrad: 
Medel - Avancerad.

Tänk på det här:
Förböj inte hästen. Sitt mitt över. Se den linje hästen ska följa för att känna att energin går ut längs den linjen.

 



Övning A. På skissen har dock stegen i öppna, innan den första skänkelvikningen, fallit bort.

Övning B.




Kommentarer<3

Här kommenterar du:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0